Kreta kaart

Opzoek naar Kreta kaart? Als u kijkt op de kaart Kreta ziet u dat Kreta ligt tussen de Egeïsche zee en de Libische zee, tussen Europa en Afrika. Het is op vier na het grootste eiland in de Middellandse zee en is 250 kilometer lang en op het breedste deel 60 kilometer breed.

Rond Kreta liggen drieduizend grotere en kleinere eilanden. Een daarvan wordt permanent bewoond: Gavdos. De andere eilanden worden door toeristen bezocht.De geschiedenis van Kreta
Kreta is vanaf het jaar 6000 voor Christus bewoond.
De tijd vanaf 2800 voor Christus tot ongeveer 1400 voor Christus is bekend geworden als de Minoische tijd. Hiervan zijn nu nog veel resten te bezichtigen.
De periode van 1400 tot 1100 voor Christus kennen we als de Myceense periode. Deze cultuur is eigenlijk de oorsprong van de Griekse cultuur in het algemeen.
1100 tot 60 na Christus is de Griekse periode. Hierna volgt de Romeinse periode die tot bijna 400 na Christus duurt.
Vanaf die periode wordt Kreta overheerst door veel volken om uiteindelijk rond 1900 zelfstandig te worden. In 1913 wordt Kreta een deel van Griekenland.

Algemene informatie over Kreta
Als u op de kaart Kreta kijkt ziet u veel hoge bergen pal aan zee. De toppen zijn rond de 2500 meter en de sneeuw blijft vaak tot in mei liggen. Aan de kant van de Egeïsche zee zien we op de Kreta kaart langgerekte kustvlakten. Aan de zuidkust zien we ook wat vlakten, maar die liggen vaak aan het einde van diepe kloven. Door die kloven raast vaak kolkend water in de periode dat de sneeuw smelt.
In het midden van Kreta is het land goed begaanbaar en vruchtbaar. Hier wonen dan ook de meeste Kretenzers.
In deze streek zijn ook de overblijfselen uit de Minoische tijd te bewonderen. Knossos is daarvan de bekendste.
Op de Kreta kaart kunt u goed de berghellingen en vlakten zien waar miljoenen olijfbomen en ook veel wijngaarden te vinden zijn.
Sinds halverwege vorige eeuw is er een opkomst van broeikassen, zodat ook bijvoorbeeld bananen kunnen worden geteeld.

Het toerisme op Kreta

Kreta heeft twee vliegvelden: het vliegveld Heraklion brengt u in het meer toeristische deel van het eiland. Het vliegveld Chania, in het westen, ligt in een deel van Kreta wat meer gewild is onder de rustzoekers.